A Nyugati civilizáció legismertebb gyógymódja a gyógyszeres kezelés. Az 1900 – as évektől kezdett folyamatosan elterjedni  és mára már szinte kiszorított mindenféle egyéb gyógymódot a piacról.

Lássunk egy kis történelmet a gyógyszeripar fejlődéséről:

Európában a kezdetek 1926-ra nyúlnak vissza, amikor az Interessengemeinschaft Farbenindustrie, egy vegyipari cég Németország egyik legnagyobb politikai és gazdasági erejévé nőtte ki magát. Már a II. Világháború előtt több gyógyszergyártó cég is a birtokába került, mint például a Bayer és a Hoffmann – Le Roche. Állítólag az I.G. Farbenindustrie pénzzel támogatta a Hitler vezette Náci rezsimet is, valamint pénzzel támogatott több haláltábort, többek között az Auschwitz és Buchenwald táborokat.  A Nürnbergi perek során az I.G. Farbenindustrie vezetőit is perbe fogták azzal az indokkal, hogy közük volt a Náci állam vezetésében.

Amerikában ez a történet 1840-re nyúlik vissza, itt a Rockefeller család kezdte el uralma alá vonni a gyógyszerkészítést. Majd a Rockefeller által teremtett vegyipari birodalom megállapodást kötött a német I.G. Farbenindustrie-vel. Így jött létre egy hatalmas gyógyszeripari kartell.

Az 1900-as évek elején az orvostudomány oktatásának színvonala elég alacsony volt és elég kevés büdzséből gazdálkodtak. Ezért a gyógyszeripari birodalmak által létrehozott alapítványok kezdték el támogatni az orvosi egyetemeket. Így az orvosok kiképzésében egyre nagyobb teret hódított a gyógyszerkezelés.

Lehet, hogy az előbb olvasottak alapján úgy tűnik, hogy gyógyszerellenes vagyok, le akarom járatni a gyógyszeripart, de ez közel sincs így. A fenti sorokat nem azért írtam, hogy lejárassam őket, hanem ez az igazság, ez a gyógyszeripar története, utána lehet olvasni, ez nem titok. Abszolút nem vagyok gyógyszerellenes, szükség van gyógyszerekre, emberek millióinak segít meggyógyulni, életben maradni. Igen is szükség van gyógyszerekre, én magam is szoktam gyógyszereket szedni, ha muszáj, csak nem szabad azt elfelejtenünk, hogy nem csak a gyógyszeres kezelés létezik. Vannak a különböző alternatív magoldások, amik néha még eredményesebbek is, mint a gyógyszeres kezelések, sőt vannak olyan esetek, amikor a gyógyszeres kezelés nem jár sikerrel, viszont az alternatív gyógyászat eszközeivel lehet segíteni a betegen. Mit értek alternatív gyógyászat alatt? Mindent ami nem a hagyományos nyugati orvosláshoz tartozik, mint például a homeopátia, gyógynövények, akupunktúra, masszázsok, egészségmegőrző eszközök stb… Az alternatív gyógyászat mellett van még egy érv, ez pedig az, hogy a gyógyszerekkel ellentétben az alternatív gyógymódok többségének semmilyen mellékhatásuk sincs.

Nemcsak a gyógyszeres kezelésről van negatív véleményem, hanem az alternatív gyógyászatokról is. Mi szokott a gond lenni az alternatív gyógykezelésekkel? Általában az, hogy egyes „gyógyítók” nem képviselik megfelelően ezt az iparágat, ezért olyan dolgokat állítanak az alternatív gyógymódokról, amik nem igazak. Több olyan esetről hallott már biztosan Ön is, hogy valaki hazugsággal rávette ügyfelét, hogy vegyen meg egy csoda gélt, gyógyteát, gépet, mert ettől meggyógyul, és kiderült, hogy az a termék nem segít az ügyfél betegségén. Másik példa, hogy az eladott termék csak egy hamisítványa az eredetinek, így az ügyfél nem azt az eszközt kapta meg, amiről szó volt, hanem egy olcsó utánzatot, ami nem fog segíteni az ő baján. Megjegyzés: Egy ilyen eszköz a legtöbbször kívülről szinte teljesen ugyanúgy néz ki, mint az eredeti, de nincs valódi hatása, vagy ami még rosszabb, akár egészségkárosító hatása is lehet!

Összeszedtem néhány pontot, hogy mi alapján kezdjen el valamilyen alternatív gyógymódot, mi alapján fektessen egy ilyen eszközbe, mik azok a fontos kritériumok, amelyeket ha figyelembe vesz, valószínűleg nem fog pórul járni:

 1. Kerülje a vásárlást azoktól, akik házról házra járnak és bemutatják csodatermékeiket. Figyeljen! Egy komoly alternatív eszközt, gyógymódot nem fognak házról házra vinni, hogy eladják. Egy hatásos alternatív gyógymód képviselői komoly emberek, van klinikájuk, egészségközpontjuk, üzletük. Ugyanúgy, ahogy egy profi szívsebész nem jár házról házra, hogy felkínálja szolgáltatását, ugyanúgy egy profi alternatív kezelést biztosító szakember sem fog házról – házra járni, hogy eladja szolgáltatását. Tehát ha valaki becsenget Önhöz, hogy otthonában bemutatná szolgáltatását, az nagy valószínűség szerint komolytalan.

 1. Ha valamilyen étterembe, szállodába hívják meg Önt egy előadásra, ahol bemutatják a „Világ legjobb táplálékkiegészítőjét, gyógyászati eszközeit”, ott megint kezdjen el egy kicsit kételkedni. Miért? Mert ha ott vásárol, az olyan, mint a zsákbamacska. Lehet, hogy tényleg jó a termék amit megvásárol, de ha később lesz vele valami gond, akkor nehezen, vagy nem is fogja megtalálni azt a személyt, céget, akitől azt a terméket megvásárolta, így nem tudja elpanaszolni a problémáját, nem tudnak Önnek segíteni, legyen az egy garanciális probléma, legyen egy használattal kapcsolatos kérdés stb…. Ez még a jobbik eset. A rosszabb az az, hogy megvesz egy étteremben tartott előadáson egy méregdrága terméket, ami használhatatlan, de Ön azt sem tudja, hogy ezt a céget hol fogja megtalálni. Így nem tudja pénzét visszakérni, kicseréltetni, sőt sok esetben még feljelentést is hiába tesz az ilyen cégek ellen.

 1. Ne vásároljon az internetről egészségjavító termékeket, mert könnyen pórul járhat. Az egyik legnagyobb hiba amit elkövethet, mint gyógyulni vágyó ember. Egyre több terméket kezdtek el értékesíteni interneten, amivel sokszor az a baj, hogy az interneten bárki bármit leírhat, függetlenül attól, hogy igaz-e vagy sem. Még a fizikai világban is vannak profi szélhámosok, akiknek nagyon jól megy a csalás, nemhogy az internetes, virtuális világban, ahol még az arcukat, nevüket sem kell felvállalják. Sok ügyfél járta már meg azzal, hogy hallott egy termékről, amely segíthet az ő betegségén, és egy látszatra ugyanolyan terméket talált az unokája, vagy ő az interneten harmadannyi áron. Az ügyfél beleugrott ebbe a vásárlásba, és már későn jött rá, hogy ez a termék, sajnos nem az, amit neki ajánlott egy szakember, csak annak egy hamisítványa. Csak akkor rendeljen az internetről egészségjavító termékeket, ha már attól a cégtől korábban is vásárolt, nem interneten és meg van vele elégedve. De ebben az esetben is győződjön meg róla, hogy biztosan attól a cégtől rendel.

A fenti 3 esetben, ha Önnek felkínálnak vásárlásra valamilyen alternatív gyógyászati terméket, szolgáltatást megvásárlására, mondjon nemet, mert könnyen pórul járhat!

Milyen helyről vásároljon, milyen kritériumoknak kell egy klinika, egészségközpont, bolt megfeleljen, hogy Ön nyugodtan elköltse pénzét?

 1. A cégnek legyen állandó székhelye, ha lehet akkor az Ön városában, ahol megtalálja a cég képviselőit, a munkatársat, aki felkínálta az Ön számára a gyógyulási lehetőséget. És ezen a helyen kínálják fel Önnek a vásárlás lehetőségét, ne pedig az utcán, étteremben, rendezvényteremben stb…
 2. Ha Ön egy ilyen helyen jár, akkor nézzen jól körül, jár arra a helyre elég gyógyulni vágyó ember, vagyis van mozgás? Ugyanis, ha valaki jó szolgáltatást, terméket ad az ambereknek, ami segít rajtuk, akkor abban az üzletben nem Ön lesz az egyetlen ember. Vannak mások is, járnak oda rendszeresen emberek, használják a termékeket, szolgáltatásaikat, vannak jó vélemények a szolgáltatásaikról stb…
 3. Csak olyan helyről vegyen egészségmegőrző szolgáltatást, eszközöket, ahol adnak esélyt arra, hogy Ön akár ki is próbálhatja azt a terméket, szolgáltatást, vagy ingyen, vagy pedig valami jelképes összegért. Miért fontos ez? Mert ha ez a cég, szakember hajlandó Önnek akár ingyen is felkínálni a szolgáltatását, az csak azért van, mert biztos benne, hogy amit ő ajánl Önnek, az jól működik. Hisz ha én tudom, hogy egy vacakot árulok, akkor nem adok próbalehetőséget, mert akkor biztosan csak rossz véleménye lesz rólam és nem fogja a szolgáltatásomat igénybe venni.
 4. Csak olyan szakemberektől vegye igénybe a szolgáltatásokat, akik a vásárlás, kezelés után is hajlandóak Önnek segíteni. Mit értek ez alatt? Azt mondják Önnek, hogy itt van ez a valami, ezt kell Önnek megvásárolnia, napi szinten így kell használja és segít a baján. X ideig kell használja és utána nagy valószínűséggel jobb lesz az egészsége. Nos, ha a vállalat komoly és a termék hatásos, amit eladnak Önnek, akkor felkínálnak egy olyan lehetőséget is, hogy természetesen x időnként várják Önt oda vissza, és akár ingyen elvégeznek újra egy analízist, elbeszélgetnek Önnel, hogy érez-e javulást, hogy van stb… Tehát figyelnek Önre mint partnerre, nyomon követik a gyógyulását. Ezt csak a profik csinálják. Miért? Mert ha nekik csak az az érdekük, hogy pénzt keressenek az Ön vásárlásából, akkor onnantól kezdve, miután Ön megvette a terméket, szolgáltatást, őket már nem igazán érdekli mi lesz utána Önnel. Sőt, ha pedig eleve tudják azt, hogy az a valami nem is fog Önnek segíteni, akkor pedig nem is mernek Önnek ilyen lehetőséget felkínálni, mert akkor csak lebuknának.

Tehát most már Kedves Olvasó látja mi az a 4 pont, ami alapján tudja azt, hogy honnan érdemes alternatív gyógyászati termékeket, szolgáltatásokat vásárolni.

Összefoglalva:

 1. Legyen a cégnek üzlethelyisége, központja, ahová Ön bármikor betérhet.
 2. Legyen ebben az üzletben mozgás, legyen sok vendég, ügyfél.
 3. Adjanak Önnek lehetőséget a termék, illetve a szolgáltatás tesztelésére.
 4. Legyen utánkövetés, vagyis kísérjék végig Önt a gyógyulási folyamatokon.

Ha ezt a 4 pontot figyelembe veszi vásárláskor, akkor biztosan jó döntést fog hozni.

Remélem most már teljesen tisztában van azzal, hogy melyik a megfelelő az Ön számára: a gyógyszeres, vagy pedig az alternatív kezelés?

A kettő tökéletes ötvözete a kulcs!

forrás: Kevin Edelman – Egészségesen meghalni