Olvassa el a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet jelentését.

Az Európai Uniós tagországok egészségügyi rendszereinek teljesítményét összehasonlító friss elemzés szerint, a magyarok születéskor várható élettartama közel 4 évvel lehetne hosszabb. Az időben igénybevett, megfelelő egészségügyi ellátással elkerülhető halálesetek száma több mint 60%-kal lenne kisebb, ha a magyar egészségügy az EU legjobban teljesítő országai közé tartozna. Megfelelően végzett népegészségügyi beavatkozásokkal pedig minden 4. halálesetet meg lehetett volna előzni 2014-ben.

A magyar lakosság egészsége a legtöbb egészségmutatóban elmarad az EU fejlettebb tagországaihoz képest. Egyes keringési és rosszindulatú daganatos betegségek halálozásában egyre nő a lemaradásunk. Igen jelentős a hátrányunk az egészségügyi ellátással elkerülhető és a népegészségügyi beavatkozásokkal megelőzhető halálozásban. A halálozás mellett a csökkent életminőséget is tükröző elvesztett egészséges életévek számában is jelentősen kedvezőtlenebbek a magyar értékek, mint az EU más tagállamaiban.

A halálozás 100.000 főre vetített aránya Magyarországon – a korábbi évekhez hasonlóan – 2005 után is csökkenő tendenciát mutat, azonban még így is több mint másfélszer akkora, mint az EU15 országokban. A csecsemőhalálozás tekintetében is hasonlóan alakul a magyar helyzet. A munkaképes korú, 65 évesnél fiatalabb nők halálozási aránya közel kétszerese, a férfiaké több mint kétszerese az EU15 országokban tapasztaltnak.

A daganatos betegségek közül a nőknél a tüdőrák, a férfiaknál a tüdőrák mellett még a szájüregi valamint a vastag- és végbélrák okozta halálozás aránya is többszöröse az EU15-ben mért értékeknek. A keringési betegségek közül az iszkémiás szívbetegség és az agyérbetegség okozta halálozás 3-4-szerese az EU15 országokban tapasztaltaknak.

Változtassunk ezen! Regisztráljon egy 21.000 ft értékű mérésre ingyen ezen a linken: goo.gl/jbuAyJ

2015-ben Magyarországon a nők születésekor várható élettartama 79, a férfiaké 72 év volt.

  • A korábban megfigyelhető javulás 2015-ben megtört, mindkét nem értéke alacsonyabb volt az előző évinél. A javuló tendencia ellenére a csecsemőhalálozás még mindig másfélszerese az EU15 tagországokban tapasztaltnak.
  • A kis súlyú újszülöttek aránya – a nemzetközi trendekkel ellentétben – Magyarországon lassan emelkedik.
  • A halálozás 100.000 főre vetített aránya Magyarországon 2005 óta csökken, azonban még így is több mint másfélszer akkora, mint az EU15 országokban. Ez az arány férfiak esetében jóval nagyobb, mint a nőknél.
  • 2015-ben Magyarországon a nőknél minden 6., a férfiaknál minden 3. halálozás 65 éves életkor előtt következett be. A 65 évesnél fiatalabb nők halálozási aránya közel kétszerese, a férfiaké több mint kétszerese volt az EU15 országokban tapasztaltnak. A magyarok hátránya az elmúlt évtizedben alig csökkent.
  • Magyarországon a 65 éves kor előtt bekövetkező, ún. korai halálozás kétharmadáért a daganatos megbetegedések és a keringési rendszer betegségei voltak felelősek. E betegségek okozta halálozásban tapasztalt javulás ellenére Magyarország jelentősen elmaradt az EU15 és többnyire az EU13 országoktól is, sőt a lemaradás – néhány halálokot kivéve – tovább növekedett.
  • A daganatos betegségek közül nőknél a tüdőrák, férfiaknál a tüdőrák mellett a szájüregi valamint a vastag- és végbélrák okozta halálozás mértéke is többszöröse volt az EU15 adataihoz képest.
  • A keringési betegségek közül kiemelkedett az iszkémiás szívbetegség és az agyérbetegség okozta halálozás, amely 3-4 szerese volt az EU15 országokban tapasztalt értékeknek.

Az összes elhunyt negyedét, a 65 éves kor előtt elhunytak több mint felét, közel 18.000 életet lehetett volna hatásos népegészségügyi beavatkozásokkal megmenteni. A népegészségügyi beavatkozásokkal megelőzhető halálozások EU országainak rangsorában Magyarország a nőknél az utolsó, a férfiaknál hátulról a harmadik helyen áll.


A nők összes halálozásának ok szerinti megoszlása Magyarországon, 2015

Forrás: KSH – Tájékoztatási adatbázis


A férfiak összes halálozásának ok szerinti megoszlása Magyarországon, 2015

Forrás: KSH – Tájékoztatási adatbázis

Mivel Magyarországon mind a nőknél, mind a férfiaknál a keringési rendszer betegségei és a daganatos megbetegedések okolhatók a halálozások legalább háromnegyedéért, ezért célszerű részletesebben megvizsgálni e betegségcsoportok halálozási adatainak időbeli változását az EU országok adataival összehasonlítva.

Forrás: http://www.egeszseg.hu/szakmai_oldalak/assets/cikkek/17-05/egeszsegjelentes-2016.pdf

Az Anna Egészségpont célja egészségesebb életet adni a magyar embereknek. Ezért díjmentesen tud regisztrálni egy 21.000 ft értékű szolgáltatásra. Klikkelejen az alábbi linkre: goo.gl/jbuAyJ