Fresh from the Press

Hírek

Segítség a nyári kánikulában: az oxigénterápia

Létfontosságú, hogy nyáron szervezetünk sejtjei hozzájussanak a működésükhöz elengedhetetlen tápanyagokhoz. Ilyen az oxigén, melynek hiányában a kánikulában kialvatlanok, levertek, fáradékonyabbak lehetünk. Miért és kinek hasznos az oxigénterápia? – kiderül az alábbi írásból.

A nyár és vele járó kánikula mindenki szervezetét megterheli, de különösen igénybe veszi a gyermekeket, időseket és a krónikus betegséggel küzdőket. A legtöbben ilyenkor fáradékonyak, levertek, csökken a fizikai és szellemi teljesítőképességük, elalvási nehézségekkel küzdenek, és a frontokra is érzékenyebbek.

Különösen nehezen viselik a hőséget azok, akiknek valamilyen szív-és érrendszeri rendellenességük van – márpedig Magyarországon minden 3. ember magas vérnyomással küzd, és évente 50 000 ember kap stroke-ot, vagyis szélütést.

Nyáron kiemelten fontos, hogy testünk sejtjei hozzájussanak a működésükhöz elengedhetetlen tápanyagokhoz. Az egyik ilyen létfontosságú elem az oxigén.

A tudomány és a technológia fejlődésével a humán kutatások a test külső részeitől a belső sejtekig, onnan pedig a molekuláris szintig képesek vizsgálni szervezetünk folyamatait, ezért az elmúlt évtizedekben széles körben ismertté vált, hogy az oxigén fontos szerepet játszik a sejtek anyagcsere folyamataiban, így terápiás célú használata is évtizedek óta elterjedt világszerte.

Az oxigénterápia otthoni alkalmazása a 70-es évek végén jelent meg.  Az Amerikai Egyesült Államokban 1987 februárjában rendezett „First International Home Oxygen Treatment Research Meeting” találkozón szakértők rámutattak, hogy az otthoni oxigénterápia jelentős mértékben csökkenti a halálozási arányt bizonyos megbetegedésekben.

Az oxigénterápia hatására ugyanis az oxigén nagyobb mennyiségben kerül felvételre, és könnyebben eljut a sejtekbe, ahol serkentheti azok anyagcseréjét, szaporodását, regenerálódását. Mozgás vagy keringésserkentő kezelések hatására pedig felgyorsulhat az oxigén, a szén-dioxid, a tápanyag-és a salakanyagtranszport, így javulhat a szövetek tápláltsága, s csökkenhet a salakanyag-felhalmozódás, az öregedési folyamat.

Az oxigénterápia  hatására energikusabbnak, dinamikusabbnak érezhetjük magunkat. Jobban alszunk éjszaka, és könnyebben vészelhetjük át a kánikulai napokat is.

Hírek

Viszketés, könnyezés? 4 tipp a légúti allergia tüneteinek enyhítésére

 

Budapest, 2019. május 28. – Tüsszögés, könnyezés, a szem és az orr viszketése, orrfolyás, köhögés, nehéz levegővétel – aki légúti allergiával küzd, annak ismerősek a fenti tünetek. Magyarországon 300-800 ezer ember küzd vele; van, aki egész évben, és van, akit „csak” tavasztól kínoznak a pollenek. Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért? Milyen típusai vannak az allergiának és mi a különbség a kezelésükben? Dr. Szigeti József belgyógyász, az Anna Egészségpont orvosszakértője válaszol.

 

„Akkor beszélünk allergiáról, ha szervezetünk immunrendszere bizonyos anyagok fehérje-alkotórészeire túlzott reakcióval válaszol. A légúti allergia többféle formában is jelentkezhet: az allergiás asztma az egész hörgőrendszert érinti, az allergiás rhinitis, avagy szénanátha pedig az orrnyálkahártya gyulladásával jár” – magyarázza Dr. Szigeti József belgyógyász, az Anna Egészségpont orvosszakértője.

Az asztma esetében is többféle típusról beszélünk: ha szezonális, akkor tünetei csak az év bizonyos időszakában jelentkeznek, főként növényi pollenek hatására. Az egész évben fennálló (ún. perenniális) asztma okozója legtöbbször az állatszőr, valamint a háziporatka mikroszkopikus méretű, levegőben szálló, megszáradt széklete. A munkahelyi környezetben belélegzett füst, a porok, gőzök pedig sokaknál okoznak foglalkozási asztmát. Dr. Szigeti József szerint többféle becslés is létezik arra, hány embert érint Magyarországon az asztma: 300 és 800 ezer közé tehető a számuk.

Az Anna Egészségpont szakértőjének 4 tippje a tünetek enyhítésére:

 

  1. Kerüljük az allergéneket!

Közhelynek tűnhet, mégis igaz: annál kevésbé fogunk szenvedni, minél kevesebbszer kerülünk kapcsolatba az allergiát kiváltó részecskékkel, legyenek ezek növényi pollenek vagy a poratka széklete. Mivel a pollenek hajunkra, bőrünkre, ruházatunkra is rátapadhatnak, zuhanyozzunk és mossunk hajat minél gyakrabban! Háziállatainkat is rendszeresen fürdessük meg, mert sétáltatáskor, a szabadban az ő szőrükben is megtapadhatnak a pollenek.

 

  1. Tiszta levegő

Cseréljük sűrűn és mossuk 60 fokon ágyneműnket, valamint hetente többször is porszívózzunk és mossunk fel! Ne utazzunk autóban, buszon lehúzott ablak mellett. Allergiaszezonban ne nyissunk ablakot napközben! Háziporatka-allergia esetén száműzni kell otthonunkból a szőnyegeket, szőrméket, plüssállatokat, díszpárnákat. A lakás levegőjének tisztán tartása kulcskérdés, ebben segíthet például egy légtisztító készülék is, amely speciális szűrőrendszere segítségével megtisztítja a beltéri levegőt a porszemektől, szőrszálaktól, hajszálaktól, pollentől és atkáktól.

 

  1. Ügyeljünk a keresztallergiára is!

Olajos magvak, alma, barack – ezek tiltólistán vannak azoknál, akik egyes növényi pollenre allergiások. A fűfélékre érzékenyeknek többek között a paradicsomot és a narancsot is száműzniük kell étrendjükből. Túlérzékenységi reakcióval válaszolhat szervezetünk a tejtermékek vagy a gluténtartalmú péksütemények fogyasztása esetén. Kerülendő a dohányzás, de a passzív dohányzás is, mert a füst súlyosbíthatja az allergiás tüneteket – csakúgy, mint az alkohol!

 

  1. Forduljunk orvoshoz!

Ha tüneteink a bevetett praktikák ellenére sem enyhülnek, mindenképpen keressünk fel szakembert, a hatékony gyógyszeres kezelés érdekében! Az allergiás rohamok megelőzésére, a gyulladás csökkentésére és a tünetek enyhítésére mind allergiás asztma, mind allergiás rhinitis esetén alkalmaznak gyulladáscsökkentőket. A vény nélkül kapható szerek helyett hatékonyabb az orvos által javasolt, személyre szóló terápia!

Hírek

Dr. Szigeti József – az orvos, aki kíváncsi a páciensére

A sors hozta, hogy genetikus helyett belgyógyász lett, de közel 30 éves egészségügyi múlttal a háta mögött azt vallja: nem is járhatott volna jobban. Szerinte az orvos-beteg kapcsolat kulcsa a beszélgetés – még azt is megkérdezi, milyen levest főzött aznap páciense. Szerinte sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani az egészségmegőrzésre, és már gyerekkortól, mert a mai fiatalok energiaitalon nőnek fel és laptop mellett töltik az életüket. Bemutatjuk Dr. Szigeti Józsefet, az Anna Egészségpont orvosszakértőjét.

„1983-ban, érettségi előtt döntöttem el, hogy orvos leszek, egy remek biológiatanárom hatására. Ekkoriban egyre többet lehetett hallani egy számomra rendkívül izgalmas tudományról, a genetikáról. Czeizel Endre már rendkívül népszerű volt, hallgattam előadásait, olvastam könyveit és eldöntöttem: én is ezzel akarok foglalkozni. Elhelyezkednem aztán végül nem genetikusként, hanem belgyógyászaton sikerült, és ennyi év távlatából azt gondolom: a sors remek döntést hozott” – vallja Dr. Szigeti József belgyógyász, az Anna Egészségpont orvosszakértője.

Segíteni másokon

A belgyógyász rendszeresen publikál tájékoztató anyagokat az Anna Egészségpont iránt érdeklődők számára, akik nagyra értékelik, hogy egy közel 30 éves tapasztalattal rendelkező orvostól kapnak tanácsokat, változatos témákban.

„1992 óta praktizálok. Szakterületem a belgyógyászati betegségek és a kardiológia, de szinte minden területen dolgoztam: belgyógyászaton, kardiológián, sürgősségi osztályon, nagy kórházban, kicsiben, magánpraxisban. Láttam már mindent az egészségügyben” – mondja a szakember, aki azt szereti legjobban a hivatásában, hogy megismerheti az emberi szervezet működését, és segíthet másokon.

A titok: beszélgetés

„Betegeim körében azt tapasztalom, hogy nyitott, értő fülekre találnak a tanácsaim. Mi a titok? A beszélgetés. Olyan betegvizsgálati és betegkommunikációs rendszert működtetünk, amelynek köszönhetően azt is tudom, hogy hívják a páciensem unokáját. Ha legközelebb jön a rendelésemre, emlékszem rá, mi történt vele. Kíváncsi vagyok rá. Nem egy klasszikus orvosi kérdés, hogy milyen levest főzött ma, de a jó kapcsolat kialakításában mégis fontos. Időt kell szánni a páciensre. Hogy érezhesse: kíváncsiak vagyunk rá – avat be praxisának rejtelmeibe Dr. Szigeti József.

A szakember azt tartja orvosi karrierje legnagyobb sikerének – ahogyan egyik barátja fogalmaz, „szakmája csimborasszójának” –, ha egy páciens azért keresi meg, mert egy másik betegtől hallotta, hogyan dolgozik és milyen jó eredményt ért el a kezelésében.

 

Sokszoros világbajnok

Rendkívül fontos az is, hogy az orvos jó példát mutasson. „Lelkesen sportoltam: tízpróbáztam, atletizáltam és fociztam is: a magyar orvosválogatottal sokszoros világbajnokok vagyunk” – támasztja alá Dr. Szigeti József, miért is tudja hitelesen közvetíteni betegei számára az egészséges életmód és a mozgás fontosságát. Minden páciensének valamilyen dinamikus mozgást szokott javasolni, elsősorban a futást, úszást vagy kerékpározást.

„A gyerekeim is sportolnak: egyik lányom atléta lett, a másik pedig válogatott gyorskorcsolyázó” – teszi hozzá, megjegyezve: a mai fiatalokkal nagyon nehéz megszerettetni a mozgást, mert beszorultak a virtuális világba. Pedig nagyon fontos a rendszeres testmozgás, nem „a laptop mellett kell tölteni az életet”.

„Szénhidrát-túlsúlyos világban élünk, ez a legnagyobb probléma. A helytelen táplálkozás nagy kalóriatöbblettel jár, emeli a diabétesz kockázatát. A gyerekek energiaitalokon, üdítőkön nőnek fel. Ezért is óriási a testmozgás szerepe a helyes testsúlykontrollban” – hangsúlyozza a szakember.

 

Nagyobb figyelem az egészség megőrzésére

Van tehát mit javítani a magyarok egészségi állapotán, mert a prevencióra, az egészségmegőrzésre még mindig kevés figyelem jut. Hogyan lehet javítani ezen a helyzeten?

„Az orvoslás sajnos ma ott tart, hogy “csak” gyógyítunk. Pedig a prevencióra is nagy hangsúlyt kellene fordítani: sokkal több életmódtanácsadásra lenne szükség, felvilágosító kampányokra a médiában, illetve közösségi rendezvényeken. Minden alkalmat meg kell ragadni, amikor orvos és beteg találkozhat, beszélgethet” – fogalmaz Dr. Szigeti József. Szerinte ezért fontos például az Anna Egészségpont küldetése is: egyszerű, hétköznapi nyelven beszél mindenkit érintő problémákról, tanácsokat ad és elindít a megoldás felé vezető úton. Ez az első és legfontosabb lépés.