Ebben a fejelzetben olyan dolgokról fogok beszélni, amelyek komoly hatással vannak egészségünkre, életünkre. A legtöbb ember azért nem tudja megőrizni egészségét, vagy azért nem tud kigyógyulni különböző betegségekből, mert nem ismeri azokat az információkat, amelyek segíthetnek neki, vagy éppen rossz információkat ismer, ezeket fogadja el igaznak és emiatt nem jön meg a várva várt eredmény. Ebben a fejezetben csak és kizárólag olyan információkat fogok megosztani Önnel, amelyek 100%-ban igazak és hitelesek, és amelyek működni fognak. Nézzük, melyek a legelterjedtebb hiedelmek, amelyekkel az emberek nyugtatják magukat.

 

 1. Járok rendszeresen orvoshoz, vagy a háziorvosomhoz.

Mielőtt még felháborodna ezen a kijelentésen, szeretném leszögezni, hogy nem vagyok orvosellenes. Nagyon helyes, hogy jár rendszeresen orvosához, jár rendszeresen szűrővizsgálatokra, stb… Viszont csak az, hogy rendszeresen jár orvosi konzultációkra, még nem hozza meg a várt egészséget. Miért? Mert az is előfordúlhat, hogy az orvosa nem a legfelkészültebb, vagy egyszerűen csak túlterhelt. Az orvos is ember és ezért hibázhat. Ugyanakkor ami legfontosabb, az az, hogy bármennyire is jó és felkészült az orvosa, csak 1/3-ban tud hozzájárulni az Ön egészségéhez. A másik 1/3 azon múlik, hogy mennyire van megoldás az Ön problémáira, van-e megoldás, van-e olyan technológia, tudás a birtokunkban ami segíthet. A harmadik 1/3 pedig Öntől függ. Vagyis, hogy mennyire partner Ön a gyógyulásban. Megcsinálja 100%-ban azt, ami szükséges egészségének megóvása érdekében, betartja az összes utasítást, hajlandó már mától másként viselkedni,  megfelelő a lelkiállapota (mivel a lélek megbetegítheti a testet), teljesen elkötelezett a gyógyulás irányába?

Ha nem vagy rá hajlandó, hogy változtass az életeden, nem lehet rajtad segíteni.” – Hippokratész

Ezekért a dolgokért nem elég az ha Ön rendszeresen jár orvosaihoz. Ne hitegesse azzal magát, hogy ha jár rendszeresen orvosokhoz, akkor garantált a hosszú és egészséges élet. Bár így lenne… Javaslom, hogy továbbra is látogassa orvosát, mert azzal már megtette az első lépést.

 

 

 1. Nem veszem figyelembe az alternatív gyógyászatot, vagy a komplementer medicinát – esetleg azt sem tudom, mit jelentenek ezek pontosan.

Az alternatív gyógymód, vagy komplementer és alternatív medicina a WHO (Egészségügyi Világszervezet) definíciója alapján olyan betegségmegelőző, diagnosztikai és gyógyító eljárások összessége, melyek nem képezik részét az adott ország saját tradíciójának és nem integrálták az ország egészségügyi ellátórendszerébe. Ezek egy részét a betegek vagy teljesen a bizonyítékokon alapuló hagyományos, ún. konvencionális orvostudomány helyett alkalmazzák (alternatív), vagy amellett, annak kiegészítéseként (komplementer). A jelenkorban a konvencionális kórházi kezeléseken, tudományosan alátámasztott terápiás eljárásokon és gyógyszereken kívül alkalmazott technikákat nevezik így, amelybe beletartoznak a nem-tudományos, spirituális és vallási összefüggésű gyógyítási módszerek éppúgy, mint az Európán kívül alkalmazott hagyományos módszerek. Napjainkban is dominál a nem konvencionálisnak vagy alternatív gyógyászatként definiált gyógyászat, köznapi néven természetgyógyászat. Domináló, mert a WHO adatai szerint a világ népességének kb. 80%-a számára máig ez jelenti az elsődleges egészségügyi ellátást. Általánosságban jellemző rájuk, hogy hatékonyságuk tudományos módszerekkel egyértelműen nem igazolható, elméleti hátterük sokszor nem összeegyeztethető a nyugati orvostudománnyal, illetve nem, vagy csak említés szintjén szerepelnek a hagyományos orvosképzésben. Ugyanakkor felmérések szerint az orvosok körében is növekvő igény van ezen módszerek megismerésére, és egyre többen alkalmaznak közülük komplementer terápiás módszereket, elsősorban a háziorvosi alapellátásban. A nyugati világban az elmúlt évtizedekben rohamosan nőtt a komplementer gyógymódok iránti igény, becslések szerint a betegek kb. fele vesz igénybe ilyen egészségügyi szolgáltatásokat. Sokat közölük áltudománynak, sarlatánságnak tartanak, mert képtelenek tudományos módszerekkel egyértelműen igazolni a hatékonyságukat és mert emellett sokszor tudománytalan elveken alapulnak.

Magyarországon a legelterjedtebb alternatív vagy komplementer gyógymódok: bioenergetika, csontkovácsolás, fitoterápia (gyógynövényekkel történő kezelések), a hagyományos kínai orvoslás (akupunktúra, köpölyözés, meridian gyógyászat), homeopátia, biorezonancia, reflexoterápia, wellness eszközökkel történő terápiák.

Mivel a WHO adatai alapján a népesség 80% alternatív és/vagy komplementer terápiákat is alkalmaz egészségmegőrzésre, ezeket a terápiákat komolyan kell venni. Fogadja kritikusan, ha egy orvos teljesen elveti az alternatív vagy komplementer gyógyítást. Az teljes mértékben szűklátókörűségre vall.

 

 

 1. Nem alkalmazom a hagyományos orvoslást.

Az előbb beszéltem Önnek az alternatív és a komplementer gyógyászatról, beszéltem azok fontosságáról és arról, hogy azok mennyire nélkülözhetetlenek. Azonban szintén nélkülözhetetlen a hagyományos orvoslás alkalmazása is. Számtalan betegség van, amire a legjobb megoldást a hagyományos nyugati orvoslásban fogja megtalálni.

 

 1. Túlzott gyógyszerfogyasztás.

2016-ban 140-150 millió receptet váltottak ki a betegek a patikákban, és havonta 10 milliárd forintot költöttek gyógyszerre Magyarországon.

A receptek többségét az orvosok szív- és érrendszeri betegségekre, valamint diabéteszre és társbetegségeire írják fel. A jelentés szerint azonban a top tízben vannak az emésztési problémák miatt kiváltott gyógyszerek, a neurológiai és reumatológiai problémákra kiváltott fájdalomcsillapítók, valamint az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kezelésére szolgáló gyógyszerek is. Magyarországon a betegségcsoportokat tekintve csak a szív- és érrendszert érintő betegségek gyógyszereire több mint 35 milliárd forintot költöttek 2016-ban.

Országos átlagban a nők gyógyszerfogyasztása 29 százalékkal meghaladja a férfiakra számított hasonló mutatót.

 

Praktikus gyakorlati tanácsok gyógyszerfogyasztás esetén:

 • Minden esetben kérdezzük meg az orvost, ismerhet-e olyan eljárást, amely gyógyíthatja a betegségünket vagy panaszunkat gyógyszer nélkül. Érdemes ennek magunknak is utána járni, és a különböző eljárások ismeretét megérdeklődni az orvosnál.
 • Minden új gyógyszerrel kapcsolatban kérdezzünk rá konkrétan a gyógyszer mellékhatásaira. Ne elégedjünk meg a szokványos allergiás panaszokra irányuló válasszal, ne hagyjuk azzal elütni a választ, hogy minden gyógyszernek van mellékhatása, és csak azért vannak, hogy a gyógyszercég jogilag védje magát. Ha az orvos nem tudja, vagy az az érzésünk, hogy nem tudja a mellékhatásokat, kérjünk időt a terápia átgondolására, és járjunk utána mi magunk is.
 • Minden esetben kérdezzük meg az orvost, meddig kell szednünk a gyógyszert. Amennyiben hosszú ideig, netán életünk végéig kellene szednünk orvosunk szerint, még alaposabb körbejárásra van szükség. A több hónapig, esetleg évekig, netán életünk végéig szedett gyógyszerek esetében a hosszú távú mellékhatásokat érdemes alaposan áttanulmányozni. Előfordul, hogy egy gyógyszert már egyes országokban betiltottak. Ilyenkor ne használjuk még akkor sem, ha nálunk forgalomban van.
 • Az orvostól bármilyen adatot és vizsgálatot kérhet, ami a gyógyszerrel kapcsolatos és állításaiban közöl. Neki kötelessége az ön rendelkezésére bocsájtani annak elérhetőségének lehetőségét.
 • Mindig kérdezze meg az orvost a várható gyógyszerekkel való kölcsönhatásról. Amennyiben Ön 3-4 gyógyszernél többet szed, ezek a hatások megjósolhatatlanok. Így különös gonddal kell eljárni a gyógyszerszedések elhatározásánál. Ne elégedjen meg a doktor tanácsával, hogy nyugodtan szedheti. Ha valóban meg akar erről bizonyosodni, részletesen olvassa el minden szedett gyógyszerének mellékhatásait.
 • Minden esetben, még kiváltás előtt tájékozódjon a gyógyszer szedésével, és szedhetőségével kapcsolatos információkról.
 • Terhesség alatt csak életmentő gyógyszer szedése lehet indokolt.
 • Amennyiben szakrendelés írja fel Önnek a gyógyszert, mielőtt kiváltja, konzultáljon háziorvosával. A szakorvosi rendeléseken hajlamosak csak a saját szakmájukra fókuszálni, és nem törődnek az egyéb gyógyszerekkel.
 • Ha már legalább négy-öt gyógyszert szed, nagyon megfontoltan kezdjen újabb szedésébe, ez csak nagyon ritkán lehet indokolt (Magyarországon több mint fél millió ember szed egy idejüleg 10 különböző gyógyszert) .
 • Kivétel nélkül, minden esetben kérdezze meg az orvost és járjon Ön is utána, hogy a felírt gyógyszer okoz-e hozzászokást. Ha igen, ne szedje a gyógyszert, ha csak nem elengedhetetlen.
 • Megelőzés céljából csak nagyon ritkán lehet indokolt gyógyszer szedése. A legelterjedtebb ilyen gyógyszercsoport a koleszterincsökkentők, melyekről kiderült, hogy nem előzik meg a szív-érrendszeri betegségeket. Ugyanez igaz a szalicilátokra és még sok gyógyszerre. Így a megelőzésképpen szedett gyógyszerek létjogosultsága nem megfelelően bizonyított. Ezek csak több évtizedes tapasztalatok alapján lehetnének mérvadóak. Nincsenek ilyen vizsgálatok, amelyek pozitív eredményt hoztak volna.

 

 1. Úgy gondolom, hogy rendszeres mozgással megőrzöm az egészségem.

Elengedhetetlen az egészséges élethez a rendszeres testmozgás, de csak ezzel nem tudjuk megőrizni egészségünket. Több emberrel találkoztam, akik azzal érveltek, hogy őket nem érdekli semmi más az egészségükkel kapcsolatban, sem vitaminok, semilyen kezelések, legyen az alternatív, vagy hagyományos orvosi kezelések, mert ők rendszeresen sportolnak naponta lefutnak 3 – 5 km-t, hetente pedig le is bicikliznek még 15 km-t. Ez szép és gratulálok ezeknek az embereknek, de ez nagyon beszűkült gondolkodás, ha azt hiszik, hogy  ennyi elég. Elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, de ha csak ennyit kéne tenni, akkor a sportolóknál garantált lenne a minimum 100 év betegségektől és fájdalmaktól mentesen. Viszont sajnos nem ez történik.

 

 1. Egészséges táplálkozás.

„A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen.”- Hippokratész

 

Vajon mennyire igaz ez a kijelentés a mai Világunkra?

Tudunk-e ma megfelelő minőségú táplálékhoz hozzájutni? Nagyon nehezen. Az elmúlt években divatba jöttek a bio élelmiszerek. Tudják, a bio  az a gyümölcs, amit éjjel permeteznek J Lehet, hogy emiatt a kijelentés miatt nem nyerem el a bio termesztők szimpátiáját. Minden tiszteletem az igazi bio vagy ÖKO élelmiszerek termelőinek, de abból nagyon kevés van.

Az utóbbi időben leggyakrabban a védett eredetű szalámi- és kolbásznevekkel, borokkal, mézekkel élnek vissza, és amióta divatosak a bio-, házi-, és kézműves termékek, azzal is egyre többen próbálkoznak, hogy az iparilag előállított élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt így adják el.

Most pedig idézni fogok egy újságcikkből:

„Az Európai Parlament szerdán szavazta meg azt a jogszabályt, amitől az élelmiszer-hamisítások visszaszorítását várják. Hazánk ezen a téren éppen öt évvel jár az unió előtt. 2012-ben alakult meg Magyarországon a teljes élelmiszerláncot érintő átfogó ellenőrzési rendszer. „Kiemelkedően szigorú rendszer működik hazánkban – mondta el Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke. – Nálunk a talajvédelemtől a vendéglátásig egy hatósághoz tartozik az összes terület, és átfogó ellenőrzési rendszer működik. A miénkhez hasonló, szervezett és célzottan működő felderítő csoportok csak Norvégiában és Olaszországban működnek az unióban.”

 

Utóbbi érthető is, náluk a legelterjedtebb a hamisítás. Magyarországon az uniós átlagnál kevesebb a visszaélés. Vizsgálat viszont egyre több van, az elmúlt öt évben több mint kétezer ellenőrzést végeztek el és hatezer tonna élelmiszert semmisítetek meg. „Azzal, hogy minden ilyen ügyet kommunikálunk, az a célunk, hogy a termék-előállítók és a fogyasztók is tudjanak ezekről az eredményekről és figyeljenek oda arra, hogy mit és hol vásárolnak meg – mondta Oravecz Márton. – Ez a tudatformálás eredményes, egyre tudatosabbak az emberek: míg 2012-ben kétezer hívás érkezett a zöldszámunkra, addig tavaly már 15 ezer.”

 

Nagyobb üzlet, mint a drog

Nem csoda, ha az unió is kiemelten foglalkozik a területtel. Ez az egyik legnagyobb haszonnal járó üzlet a világon. Az élelmiszerek hamisítása egy uniós felmérés szerint az elmúlt tíz évben a kábítószer után a második legnagyobb profittal kecsegtető tevékenység lett. Logikus is, hiszen például a német élelmiszer-ágazat nagyobb méretű és nagyobb forgalmat bonyolít le, mint a járműipar. Egy másik igen megdöbbentő adat, hogy Olaszországban az olívaolaj-hamisításból több pénz származik, mint heroinkereskedelemből.

 

A minőség után vegyük a mennyiséget. Tudjuk, hogy mennyi a megfelelő mennyiség? Egyes szakemberek szerint 2x-3x többet eszünk, mint amennyi elég lenne a szervezetünknek és ezért is kezdünk el hízni. Mások szerint annyit kell ennünk amennyit kivánunk, mert a szervezetünk tudja, hogy mennyire van szüksége. Hol az igazság? Ez jó kérdés!

 

A táplálkozással kapcsolatban van még valami, ez pedig a különböző táplálkozási szokások, étrendek. Vannak akik vegetáriánizmusra esküsznek, mások azt mondják, hogy húst is kell enni. Egyesek a paleo táplálkozásban látják az egészséget, mások azt modják, hogy reggelire lehet sokat enni, ebédre már kevesebbet, vacsorára pedig még kevesebbet, vagy, hogy 18 óra után már ne is együnk. Nemrég viszont orosz kutatóorvosok statisztikákat végeztek le és ebből a statisztikából az derült ki, hogy azokat érinti leginkább a szív-, és érrendszeri betegség és azokból szedi a legtöbb áldozatot, akik reggeliznek rendszeresen. Azok akik nem reggeliznek, csak ebédelnek és vacsoráznak, azoknál kisebb a kockázat. Egyesek szerint ehetsz bármit, csak nagyon keveset és sokszor, vagyis legalább 5-ször egy nap, de sohasem jóllakásig. Menjünk tovább, a mai korban egyre többen hangoztatják azt, hogy ne együnk kenyeret és ne igyunk tejet. Nem kívánok vitatkozni ezzel az eszmével sem, de biztosan igazuk van, biztosan így fognak vélekedni 15 év múlva is? Ugyanis 15 évvel ezelőtt még azt hangoztatták a táplálkozási szakemberek, hogy nem egészséges a zsír, ma meg már ugyanezek a szekemberek szinte receptre írják fel a zsíroskenyeret. Aztán vannak azok, akik folymatosan mérik, hogy mennyi kalóriát esznek meg, vagy ott vannak a fényevők (nem vicc, tényleg vannak ilyenek).

Döntse el Ön, kedves Olvasó, hogy melyik táplálkozás a legegészségesebb az Ön számára, azt is, hogy mennyit eszik, valamint azt is, hogy honnan szerzi be élemiszerét. Azt viszont fontos figyelembe vennie, hogy ma már csak azzal, hogy egészségesen táplálkozunk nem tudjuk megőrizni egészségünket. Már csak ezért sem, mert nincs pontos és biztos információnk arról, hogy mi is az egészséges táplálkozás. Amit Én javasolni tudok, hogy ha teheti, akkor szerezzen be megfelelő minőségű élelmszereket és ne vigye túlzásba az evést.

 

 1. Nem elegendő, vagy inkább nagyon kevés vízfogyasztás.

A címben direkt írtam vízfogyasztást, nem pedig folyadékfogyasztást. Ugyanis nagyon sok embernél nem az a baj, hogy nem iszik elegendő folyadékot, hanem az, hogy nem iszik elegendő vizet. A szervezetünk 70% víz, kérem jól nézze meg a következő képet!

 

 

A víz szervezetünk szállítóeszköze!

A víz sok feladatot lát el a szervezetünkben. Valamennyi közül a legfontosabb, hogy mint szállítóeszköz, jelen van az összes anyagcsere-folyamatban. Sejtjeink, vérünk és emésztőnedveink alapjaként a víz, mint hordozóanyag (oldószer) szállítja — oldott anyagok formájában — a tápanyagokat az emésztőrendszerünktől a sejtekig, majd a salakanyagokat a kiválasztó szerveken keresztül eltávolítja a szervezetből. Tehát a víz szállítóeszköz!

Szervezetünk vízszükségletét nem lehet pótolni semmilyen más folyadékkal.

Az ember évezredeken keresztül vizet használt szomjának oltására. Az utóbbi évtizedekben azonban a divatnak megfelelően a víz helyét különféle színezett, tartósítószerekkel és adalékanyagokkal dúsított, cukrozott üdítők vették át. Fejlett társadalmakban gyakran gondolják, hogy a tea, kávé, alkohol és a különböző üdítőitalok megfelelő helyettesítői a tiszta, természetes víznek. Ezekben az italokban ugyan van víz, de emellett vízelvonó (dehidratáló) anyagokat is tartalmaznak. Eltávolítják az őket feloldó vizet, és szervezetünk víztartalékaiból is elvonnak!

 

Mennyi vizet igyunk naponta?

Testsúlyunk határozza meg. 10 kilogrammonként kell, hogy igyunk 4 deciliter vizet. Vagyis egy 60 kilós ember úgy számolja ki a napi vízadagját, hogy: 60 / 10 = 6. 6 * 4 deciliter = 24 deciliter = 2,4 liter víz / nap. Egy 80 kilós embernek napi szinten már 3,2 liter vizet kell, hogy megigyon (80/10=8. 8*4 = 32 dl = 3,2 l). Ennyit kell inni minimum!

Megiszik Ön ennyi vizet? Ha nem, kezdje el magát rászoktatni.

 

 1. Ez már a korral jár.

Gyakran hallom azt mind ügyfelektől, mind egészségügyi szakemeberektől, hogy ez, vagy az a betegség/probléma már a korral jár. Ezt a kijelentést és hozzáállást minél hamarabb törölje  az életéből, ugyanis ez nincs így. Ha igaz például az a kijelentés, hogy az érelmeszesedés, vagy a szív-, és érrendszeri problémák a korral járnak, akkor miért van az, hogy 35 – 45 évesek stroke-ot, vagy szívinfarktust kapnak? Vagy az ellenkezője, miért van az, hogy valaki 90 évig él, úgy, hogy sohasem jelentett problémát számára a keringés. Ugyanez igaz a külömböző reumatikus, vagy ízületi megbetegedésekre is. Általában ezek a betegségek az idősebb korosztályt érintik, de nem minden esetben. Sokszor előfordul az, hogy már a tizenéveseknél komoly ízületi problémák lépnek fel. Ennek a fordítottja is igaz, több 100, olyan 70 év feletti emberrel beszéltem, akiknek nem volt semmi problémája az ízületeikkel, nem voltak semilyen mozgásszervi fájdalmaik.

Nem természetes az, hogy ha valaki már idősebb, akkor betegnek kell lennie. Attól, hogy Ön még idős, nem kell beletörődnie a betegségeibe. Változtathat rajta, bármennyi éves is lehet. Ugyanakkor ha Ön még fiatal, ne vegye kész ténynek, hogy akkor biztosan egészséges. Foglalkozzon az egészségével, hogy azt meg is tudja majd őrizni.

 

 1. Nem cselekszem időben.

Mit értek ez alatt? Sajnos a betegségek több mint 90%-át meg lehetne előzni, vagy el tudnánk kerülni a különböző katasztrófákat, ha időben el kezdenénk foglalkozni a tünetekkel. A legtöbb ember már csak akkor megy orvosához, vagy akkor kezd valamit tenni egészségének megóvása érdekében, amikor már kialakult az a bizonyos prorbléma, vagy ami még rosszabb, amikor már nagy a baj. Pedig ha őszinték vagyunk, akkor be kell lássuk, hogy azt a bizonyos betegséget megelőzték különböző tünetek. Csak úgy gondoltuk, hogy ezek nem fontosak. Nagyon sok esetben sajnos még az egészségügyi szakemberek sem tartják fontosnak ezeket a tüneteket, tisztelet a kivételnek. Higgye el, minden fontos. Nem azt akarom ezzel elérni, hogy a legkisebb kis izomrándulásra is szaladjon az orvosához, vagy a patikába, viszont amikor már legbelül Ön is érzi, hogy valami nincs rendben a testével, akkor ne várjon napokig, hetekig, vagy akár évekig. Ne várja azt meg, míg ágynak esik, vagy ami még rosszabb, míg mentőt kell Önhöz hívni.

Arra kérem, hogy fogadja meg ezt a tanácsomat, kérem higgye el ez többet érhet, mint bármilyen egészséges táplálkozás, gyógyszer stb… Folytsa el még csírájában azt a bizonyos betegséget, elváltozást!

 

 1. Elbagatellizálom a már meglévő betegségemet, problémámat.

Talán ez a legfontosabb tanítása ennek az egész fejezetnek, sőt a tanulmánynak is.

Annak az embernek, akinek most amputálják a lábát, pár éve még csak azt diagnosztizálták, hogy magasabb a vércukorszintje egy picit a megengedettnél és ez már cukorbetegség. Az az ember, aki a stroke miatt élete hátralévő részét ágyhoz kötve kell leélje, 6 éve még teljes erejében volt és csak 1 féle gyógyszert szedett a magas vérnyomására. Az az ember, akinek havonta 3-szor adnak fájdalmas injekciót a térdébe ízületi kopás miatt mindhiába, pár éve még csak naponta egyszer kellett kenegetnie lóbalzsammal az említett testrészt.

Érti már, hogy mit akarok ezzel mondani Önnek?

Vegye komolyan betegségét, ne bagatelizálja el, mert az élete múlhat rajta. Nem akarom az életkedvétől megfosztani, csak azért, mert valamilyen egészségügyi gondja van. Vegye az életet vidáman, szeressen élni és ne a betegségére fókuszáljon, de tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a betegsége ne súlyosbosodjon, vagy akár elmúljon. Higgye el, évente sok-sok millió ember hal meg, vagy kerül emberhez nem méltó állapotba, úgy hogy azt könnyen elkerülhette volna, csak a felelőtlensége miatt. Emberek 10 milliói minden pénzt megadnának azért, hogy kikerüljenek abból az egészségügyi problémából amiben most vannak. De sajnos már nem igazán van a számukra megoldás. Viszont ezek az emberek ha 1-2 évvel korábban komolyabban odafigyelnek egészségüre, nem felelőtlenkednek akkor most nem lennenének ebben a reménytelen helyzetben. Higgye el kedves olvasó, hogy a mai nyugati civilizációban már szinte minden ember számára elérhetőek azok a megoldások, amelyekkel elkerülhetnének olyan katasztrófákat, mint szívinfarktus, cukorbetegség miatti szövődmények, protézis műtétek és még sorolhatnám. Csak kivárunk és bízunk benne, hátha velünk nem fog megtörténni. Szerencsejátékosok vagyunk, fortunára bizzuk életünket.

Ne tegye, legyen tudatos, becsülje meg életét, egészségét, élvezze minél tovább családja és barátai társaságát. Élvezze minél tovább az élet apró örömeit.

 

2017.06.27-én a cukorbetegek világnapja alkalmából az Anna Egészségpont nyílt napot tart, mely keretében ingyenes szolgáltatásokat biztosít. Részletekért kattintson erre a linkre: goo.gl/WSKR3H

 

Hivatkozás: Kevin Edelman: Egészségesen meghalni című könyvéből.